SCHIJNWERPER OP.... Johan van Dam

Wederom hebben we iemand bereid gevonden onze vragenlijst in te vullen. Deze keer is het de 58 jarige Johan van Dam uit Driel
Op een avond zijn we met zijn tweeën bij Johan en Marie wezen praten, kijken en fotograferen. Na het bezichtigen en fotograferen van zijn mooie collectie, liet hij ons ook zijn werkplaats zien. Iets unieks was de zelfbouwtractor welke momenteel uit elkaar lag. Het chassis is van een A-Ford. De achteras is van een T-Ford, de gril van een Opel en de motor waarschijnlijk van een Citroën. Duidelijk te zien was zijn voorkeur voor Steyr en Man tractoren.


Daarna gingen we naar binnen. Onder toezicht van Marie kregen we van Johan koffie.
Marie vertelde dat Johan met het tractorvirus is aangestoken door zijn zwagers. Johan was altijd al aan het prutsen en repareren van machines. Zijn eerste tractor was een Eicher werktuigendrager. Tot zijn spijt heeft hij deze verkocht omdat deze in de weg stond. Daarna kocht hij een Porsche en een Hanomag. Johan mag graag handelen in tractoren. Dit doet hij ook een beetje om de hobby betaalbaar te houden.
Johan rijdt graag af en toe een ritje met een van de tractoren. Onlangs heeft hij een bezoek gebracht aan het kleinspoormuseum in Heteren. Hij vond het er leuk uitzien en vond het aanbevelingswaardig.
De fotoboeken kwamen op tafel en daarin konden we goed zien dat Johan van een vervallen tractor weer iets moois weet te maken. Complimenten!
Johan hoopt dat hij Marie zo ver krijgt dat ze ook mee gaat rijden met toertochten.
Na lekker gezellig gepraat te hebben gingen we tevreden weer naar huis. Johan bedankt voor het invullen van de vragenlijst. Johan en Marie bedankt voor de gastvrijheid.
Veel succes met jullie oldtimertractoren!

Wie zijn wij?

Mijn naam is Johan van Dam. Ik ben getrouwd met Marie. We hebben samen twee kinderen en een kleindochter.
Mijn beroep was altijd tuinder wat wil zeggen dat ik samen met mijn vrouw en het nodige personeel een snijbloemenbedrijf hadden en dan vooral fresia’s teelden.
In december 2007 hebben we ons bedrijf verkocht en sindsdien werk ik een aantal dagen in de week bij mijn zoon die in de tuinbouw werkzaam is als installateur in elektra, water en verwarming. Mijn vrouw werkt enkele dagen in de verzorging. De overige tijd verzorgd ze mij. 

 

 

 Johan v Dam 18 08 08 022

Johan en Marie van Dam

Wat is je belangrijkste laatste nieuws?

Als ik dit schrijf is het 19-04-2008. Dus niet echt het laatste nieuws,  is de oorlog in Afghanistan die toch wel erg veel levens en zwaar gewonden veroorzaakt.
Jullie favoriete tijdverdrijf? Dit is natuurlijk een beetje sleutelen maar ook graag wandelen, een beetje hardlopen met vrienden, fietsen en af en toe op vakantie gaan naar wat andere landen.

De mooiste plek in jullie omgeving?

Door dat wij altijd in de bossen en hei gaan hardlopen vind ik de Postbank een van de mooiste plekken in onze omgeving.

 

Wij verzamelen:

Als eerste tractor kocht ik tijdens een vakantie in Balkbrug twee tractoren: een Ted en een Guldner. Daarna een Hanomag 325. Deze wilde ik graag hebben omdat een oom van mij in 1962 het zelfde type nieuw had gekocht en dat was toen toch wel iets bijzonders.

Wat is jullie mooiste machine?

De mooiste zijn toch wel de Man tractoren waar ik diverse types van bezit en een oude zelfbouw tractor die is samengesteld uit onderdelen van A-Ford, Opel en de motor is waarschijnlijk van Citroën. Het geheel loopt nog niet. De motor wacht nog op revisie. De lagers lagen er uit maar hopelijk komt het goed.

Johan v Dam 18 08 08 003

Een beeld van de Man verzameling

Welke machine/trekker zou je graag nog willen hebben?

Wat ik nog wel graag zou hebben zijn nog wat grotere typen van Man maar dan moeten er wat andere tractoren plaats maken, want de schuur is al aardig vol.

Wat is je beste aankoop?

De beste aankoop is een Man b45a geweest. Een type wat toch wel zeldzaam is.

 Johan v Dam 18 08 08 009

De A-opel-Citroën-T of zoiets

Wat vinden wij van onze club?

Zelf ben ik nu ongeveer 6 jaar lid van de club waar ik altijd met veel plezier naar toe ga. Vooral de ritten zijn altijd heel gezellig maar ook het kampeer weekeind is altijd heel gezellig.

 

Hoe zien we de toekomst?

Ik denk dat de club op deze weg door moet gaan en dat we het toch met elkaar moeten maken.

Wat zou je beter of anders willen?

Wat ik wel eens zou willen is proberen een noem het maar een sleutelcursus te organiseren om wat problemen op te lossen.

Johan v Dam 18 08 08 005

 Nog wat mooie Steyers

Vertel iets leuks wat je in het buitenland hebt meegemaakt met oude machines.

Leuke dingen in het buiten land zijn toch wel de reizen met de HMT. Je kijk dan toch wel vaak je ogen uit bij verzamelaars, altijd het leukste en musea.

 

Heb je nog een leuke oude machine foto?

De foto is van zomaar een afdak met 3 Man tractoren die er al zeker 15 jaar staan maar helaas nog niet te koop maar wie weet ooit ! Op deze plek heb ik wel mijn Man b45a gekocht en de auto-tractor. Deze mensen hadden bijna alles wat ze ooit gekocht hadden er nog staan, zoals onder andere een Opel uit 1952, Austin Chambrits uit 1958, bromfietsen, diverse tractoren en machines.

 

Johan v Dam 18 08 08 008

Niet die unieke foto, maar wel iets in Johan's verzameling

 

Hebben jullie nog op en of aanmerkingen?

Nu denk ik wel dat alle vragen beantwoord zijn en hoop nog op vele leuke jaren bij de club en een goed historisch weekeind in mei.

 

Johan v Dam 18 08 08 011

De trotse eigenaar voor zijn unieke verzameling

Terug