SCHIJNWERPER OP.... Jan de Vaan

Deze keer hebben we voor het invullen van de vragenlijst Jan de Vaan uit Horssen gevraagd. Op een zaterdagmiddag in november zijn we naar Jan gegaan om wat foto’s te maken en meer gegevens te krijgen. Jan woont schitterend in het buitengebied van Horssen. In het voorste huis woont zijn dochter Jessica en in het achterste huis Jan met zijn vrouw Marijke. Jan stond ons al op te wachten en we gingen gelijk de schuren bekijken.

In een grote vrij nieuwe schuur stonden zijn tractoren: Een prachtig gerestaureerde Bolinder Munktel en een Ford Dexta die momenteel gerestaureerd wordt. Jan probeert alles zelf te doen. Ook uitstukken, lassen, plamuren en schuren doet hij zelf evenals het motorische gedeelte. Elektrisch werk en spuitwerk doet zijn zoon Ronald. Ronald is een fervent autocrosser geweest en dat is wel heel goed te zien aan zijn zoons. Het is een mooi gezicht als je die kleine pukken ziet crossen. Nog mooier is de trots die van opa Jan en vader Ronald straalt. Er zit ook wel talent tussen.
Daarna gingen we naar de lekkere koffie van Marijke. Verhalen van Jan (59) en en Marijke (bijna 61) komen naar boven evenals hele mooie foto’s. Jan heeft altijd met tractoren, shovels, kranen en vrachtwagens gewerkt. Hij is begonnen bij loonbedrijf Kistemakers in Horssen. Daar moest hij op 15 jarige leeftijd o.a. ook meewerken met een Ford Major aan het aanleggen van de gasleiding. Uiteindelijk kwam hij ook rijdend met deze tractor helemaal uit Geleen terug. Jan heeft vele werkgevers gehad. Volgens Marijke kon hij heel snel wisselen van baas. Jan heeft ook voor Verachterd gewerkt in Duitsland. Omdat de klus af moest werd Jan gevraagd om door te werken in zijn vakantie. Marijke en kinderen zijn toen op kosten van de baas in die tijd in Duitsland geweest. Ze laten ons mooie foto’s zien. Heel mooi is een fotoboek dat gemaakt is toen Jan 50 werd. De laatste 20 jaar werkt hij bij v.d. Wetering in Heesh als shovelmachinist. Zoon Ronald heeft daar ook vele jaren gewerkt. Zout strooien in de winters heeft hij ook vele jaren gedaan. Over anderhalf jaar kan Jan de vut in. Op mijn vraag wat hij dan gaat doen antwoord hij dat hij ‘gern” tractor rijdt maar ook heel “gern” sleutelt en dan probeert van iets ouds iets moois te maken. Jan verteld dat hij sinds 2005 lid is van onze club en het heel leuk vindt.
Op ons zeggen tegen Jan dat hij de vragenlijst leuk had ingevuld antwoord Jan dat hij iemand van de oude stempel is. Hij weet het wel en kan het ook goed zeggen maar op papier zetten is moeilijker. Dochter Jessica heeft hem daarbij geholpen. Het resultaat mag er wezen.
Jan en Marijke, Hartelijk dank voor jullie gastvrije ontvangst. Jullie konden trots en enthousiast vertellen. Ik vond het een leuke middag. Het ga jullie goed.
Hieronder staan de vragen en antwoorden:

1. Wil je jezelf even voorstellen. ( denk hierbij aan je naam, woonplaats, beroep, gezin, etc…..)
Ik ben Jan de Vaan, woonachtig in Horssen.
Ik ben getrouwd met Marijke en heb een zoon die Ronald heet en 38 jaar oud is. Ik heb een dochter Jessica die 33 jaar is. Verder ben ik een trotse opa van drie kleinzoons.
Ik zit al 40 jaar in het grondverzet, waarvan ik 20 jaar op de kraan heb gewerkt en daarna op de loader ben gaan werken. Daarmee ga ik mijn laatste jaren vol maken tot ik met de vut ga.

2. Wat is jouw belangrijkste nieuws van de laatste tijd?
Als ik dit nu opschrijf is het 29-10-08 en zitten we in de kredietcrisis. Ik hoop dat het allemaal goed zal aflopen en dat we nog lang van onze passie en hobby mogen genieten.

 Jan de Vaan 11 2008 009

 3. Wat is je favoriete tijdverdrijf?
Mijn tijdverdrijf is aan de tractor sleutelen. Ik ben op dit moment een oude Ford Dexta aan het opknappen.. Deze heb ik al vanaf 1978 in mijn bezit, maar nog nooit iets aan gedaan. Totdat ik de Volvo ben gaan opknappen. Daar ben ik wel zo trots op dat de Ford er nu ook aan moet geloven. Verder ga ik ook graag biljarten.

4. Wat vindt je in je omgeving de mooiste plek?
Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland. Maar mijn eigen plekje thuis, lekker landelijk vind ik wel erg mooi. Heerlijk rustig en lekker genieten van de natuur.

 Jan de Vaan 11 2008 002

5. Wat verzamel je?
Mijn eerste aanwinst was de Ford Dexta. Daarna de de ford Super Major die ik verkocht heb aan Frans en daarna ook bij de club is gekomen. En nu heb ik de Bolinder Munktell Volvo BM350. Verder ben ik ook in het bezit van een messenbalk en struin ik graag markten en internetsites af om te kijken of er iets te koop staat wat ik kan opknappen.

6. Welke machine van je vind je het mooist en waarom?
Mijn eigen Bolinder Munktell Volvo BM350. Deze heb ik gekocht omdat ik in mijn jongere jaren bij loonbedrijf Kistenmakers ook op een Bolinder werkzaam ben geweest. Dat mooie geluid, dat doet gewoon iets met me. In 2005 kwam ik in de gelegenheid om zelf een Bolinder Munktell te kopen. Deze tractor was wel echt aan een opknapbeurt toe. Ik ben er aan begonnen en het heeft heel wat uurtjes gekost, maar ik heb er een super pronkstuk voor terug gekregen. Ik ben er trots op!

Jan de Vaan 11 2008 014

7. Welke machine/tractor zou je heel graag willen hebben?
Ja, dat weet ik ook niet. Ik wilde altijd al graag een Bolinder Munktell en die heb ik nu. Een loader BM350 1/10 zou ook een mooie machine zijn voor de verzameling.

8. Wat is je beste aankoop?
Beste aankoop is mijn Bolinder Munktell Volvo BM350

9. Wat vindt je van de OTC Ewijkse Brug.
Naast de tractorclub is het ook een vriendenclub. Ze staan altijd voor elkaar klaar. Als luisterend oor maar ook als je problemen hebt. Met één woord beschrijven zeg ik: “Super”

Jan de Vaan 11 2008 003

10. Hoe zie je de toekomst van OTC Ewijkse Brug.
Je kan helaas slecht in de toekomst kijken, maar zoals het er nu voorstaat is het al geweldig. Dus zou ik zeggen: “Ga zo door!”

11. Wat zou je graag beter/anders willen bij OTC Ewijkse Brug.
Hier heb ik geen mening over. Zoals ik al aangeef bij vraag 10 is het een goede club.

12. Vertel iets leuks van wat je in het buitenland hebt meegemaakt met oude machines.
Ik ben nog nooit naar het buitenland geweest om naar oude tractoren en machines te gaan kijken.

Jan de Vaan 11 2008 007

13. Heb je nog een leuke oude foto en kun je er wat van vertellen.
Ik heb in 1965 met Ford Super Major met een grondkar klei gereden naar Turkswaard in Afferden voor de dijkverzwaring. Dagen en nachten omdat anders de dijken door zouden breken. Van jongs af aan zit het al in mijn bloed om aan tractoren en machines te sleutelen. Ik ben ook trots dat mijn genen door zijn gegaan naar mijn zoon Ronald en mijn drie kleinzoon Jeremy, Sven en Bradley.

Jan de Vaan 11 2008 013

14. Wilt je na al deze vragen nog iets op- of aanmerken.?
Na al deze vragen heb ik geen op- of aanmerking. Ik hoop nog jaren met veel plezier en gezondheid aan de club te mogen deelnemen.

Jan de Vaan 11 2008 012

Terug