SCHIJNWERPER OP.... Frans Bovendorp

Wil je jezelf even voorstellen.

Ik ben Frans Bovendorp, 40 jaar en getrouwd met Jo, wij hebben 2 dochters en nogal wat beestenspul en wonen in Dodewaard aan de dijk.

Ik ben geboren in Arnhem en vrij snel daarna verhuist naar Hoenderloo een dorpje boven Arnhem waar de lagere school tussen de boerderijen lag (dit is helaas niet meer zo).
Mijn eerste herinneringen aan een tractor dateren van toen ik 4 of 5 jaar oud was en mijn vader voor zijn werk in Porz (Keulen) in Duitsland gestationeerd was, Bij de boer waar we tijdelijk woonden ging ik veel mee op het spatbord, de trekker was natuurlijk groen. Ik moet nog een foto hebben maar die is nog niet boven water.

 

Tijdens het zoeken vond ik wel een foto album wat door mijn opa gemaakt tijdens zijn opleiding tot fotograaf in het Berlijn van de jaren 30 (rillingen liepen over mijn rug want het was een bizar tijdsdocument)

ewijksebrugfoto4

hij wordt net gestart want het stuur is weg

Ik werk bij de gemeente Veenendaal als teamleider wijkbeheer in deze functie ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud van het openbare gebied zowel op groenvoorziening als onderhoud van de bestratingen, het leuke is dat ik ook verantwoordelijk ben voor het onderhoud van het materieel (we hebben ca. 15 auto’s, 2 shovels en 5 tractoren met diverse werktuigen en een werktuigendrager) en zodoende ook wel eens een nieuwe machine/auto mag kopen.

ewijksebrugfoto1

Op het werk met de Lanz van een collega

Wat is jouw belangrijkste nieuws van de laatste tijd

Het is nu 3 juni (2009) dat ik dit stukje schrijf en ik heb vandaag gehoord dat ik 15 juni geopereerd ga worden en daar ben ik wel blij mee aangezien ik er al bijna een jaar hierop wacht, als het boekje klaar is hoop ik het gewoon weer te kunnen bezorgen in Dodewaard / Ochten eo.

Wat is je favoriete tijdverdrijf?

Mijn favoriete tijdverdrijf is verzamelen van verzamelingen (net als zijn vader , afz. Jo) en hiermee bezig zijn. In de winter de modeltreinen en in de zomer de trekkers, gelukkig houdt Jo mij hierbij in toom dus zijn het vooral Märklin treinen met de voorkeur voor modellen uit de jaren 50 en 60 welke ik op ca. 30 beurzen per jaar probeer te verkopen en ruilen en mijn 2 Fordson Majors. Verder ga ik graag op vakantie en daar bezoek ik graag musea die met transport te doen hebben.
Wat vindt je in je omgeving de mooiste plek

We wonen hier in het rivierenland zo wie zo op een mooie plek, als je uit de bossen komt zie je de schoonheid van de bossen niet zo maar ik hou toch van het vrije zicht dus .. Ik kies voor de brug bij Rhenen, als ik deze over ga terug naar de Betuwe denk ik nog steeds het lijkt wel vakantie.
Wat verzamel je

Ik verzamel in hoofdzaak Märklin modeltreinen en Fordson Majors (jaren 60) en hierbij zoek ik ook nog oude gereedschappen. De major 4x4 werd ook in de bosbouw veel gebruikt en hierbij heb ik dus al een paar oude kettingzagen, een hout versnipperaar op de dorspoelie zou nog een schitterende aanwinst zijn.

Welke machine van je vind je het mooist en waarom?

Ik vindt de Fordson Power Major de 4 wheel drive 6 cylinder conversie de mooiste je ziet ze niet zo veel, ik ben hem op dit moment aan het opknappen maar het is een brut monster en het vergt nogal wat puzzel werk om hem op te knappen. Alles is engels en voor de verandering zitten er op het linker voorwiel ook nog eens linksdraaiende moeren op. Ik ben waarschijnlijk de derde eigenaar omdat er al 2 rechtsdraaiende moeren opzaten en ik de derde gemold heb.

De Fordson Super Major die ik van Jan (zie vorige boekje) heb overgenomen (van de verkoop van mijn 2 dexta’s) wordt ook steeds completer met de oude onderdelen die ik er nog steeds van bij vindt. ewijksebrugfoto2

Welke machine/tractor zou je heel graag willen hebben

Het probleem is dat ik nog wel wat ruimte heb maar minder tijd, wat we nog wel willen hebben is een Unimog met cabrio dak, een Super Major County (vind Jo geen goed plan, je ziet allen maar wielen) of 4 cyl. Roadless zo uit het werk maar zonder roest niet om op te knappen maar te rijden.

Wat is je beste aankoop

Eigenlijk is dat mijn eerste Dexta want zo is het begonnen. Maar ik hou het toch op de Major Roadless, onder het lompe geval -er zat een cabine, te veel front gewicht en afdekplaten op – zat een zeldzame roadless.

ewijksebrugfoto3

Hoe zie je de toekomst van OTC Ewijkse Brug.

Ik hoop dat we nog veel toertochten kunnen rijden en dat we geen problemen krijgen met de steeds strengere regels van de overheden. Hiervoor moeten we ook de hand in eigen boezem steken, kortom zorg zelf voor een veilige tractor (verlichting en remmen ed.) en denk ook eens na over het geluid en de uitlaatgassen wat sommige produceren (houd het met ritten origineel, geen brulpijpen)

Wat zou je graag beter/anders willen bij OTC Ewijkse Brug.

Jo en ik hebben hier al eens vaker over nagedacht maar weten nog niet hoe we het moeten uitvoeren maar bijvoorbeeld een puzzeltocht of behendigheidspellen (ringsteken) hier komen wij nog wel op terug.

IMG 1663

Dexta en Major aan het werk.

Vertel iets leuks van wat je in het buitenland hebt meegemaakt met oude machines.

In 1988 gingen Jo en ik op vakantie naar Zuid Duitsland onze bestemming de Märklin fabriek, aan gezien ik toen een Fiat 600 had (toen al oldtimer) hadden wij besloten om alle snelwegen te mijden, we reden dus niet zoveel kilometers per dag en hadden alle tijd om iets te bekijken, op een heuvelrug dook er ineens een bauern (boeren) museum op. Er stond buiten een grote helikopter uit de 50er jaren van de Nederlandse marine, dus wij naar binnen om te kijken, er stond (misschien is het er nog) een giga verzameling van alles wat die man er naar toe had kunnen slepen veel tractoren maar ook auto‘s, vliegtuigen, stoomloks en ga maar door, een van de gekste dingen die er stond was een opgezette giraf. We zijn later nog eens terug geweest en zullen zeker nog eens gaan kijken. Voor de nieuwsgierigen : Bauern- und Technikmuseum Kiemele kijk ook eens op www.museum-kiemele.de.
En tijdens vakantie in 2002 in de buurt van de Moezel kwamen wij in Kröv terecht waar een grote tractor show was, helaas was het onvoorstelbaar warm en we konden me onze dochter van 2 niet zo lang in die hitte blijven.

Wil je na al deze vragen nog iets op- of aanmerken?

Het organiseren van tochten hoeft niet alleen op zaterdag te zijn en houd de mogelijkheid van de zondag ook eens open.

Terug